|
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü ile Tübitak Marmara Araştırma Merkezi tarafından ortaklaşa yürütülen "Ulusal Biyoçeştliliğin ve Gen Kaynaklarının Korunması Hedefleri Doğrultusunda Büyük Memeli Türlerinin Araştırılması, Korunması ve Yönetimi Projesi" kapsamında kurulan Gen Bankası, Türkiye’de yaşayan bütün büyük memeli türlerin DNA ve hücre örneklerini toplamak için çalışmalarını sürdürüyor. Bu kapsamda Türkiye’de ilk kez canlı olarak yakalanan Karakulak’ın doku ve kan örnekleri Gen Bankasına alındı.
Bugüne Kadar 700 Örnek Toplandı
2010 yılında başlayan proje kapsamında bugüne kadar ülkemizdeki 15 büyük memeli türünden yaklaşık 700 örnek toplandı. Gen Bankası için örnekleri alınan türler arasında; kurt, ayı, vaşak, karakulak, çakal, tilki, sırtlan, geyik, alageyik, karaca, yaban keçisi, yaban koyunu, ceylan, dağ ceylanı ve çengel boynuzlu dağ keçisi yer alıyor. Bu hayvanlardan alınan hücreler izole edilerek ve hücreler çoğaltılarak saklanıyor. Ayrıca bu hayvanlardan alınan DNA ve kan örnekleri de izole ediliyor.
İlk Kez Bir Karakulak Doğadan Canlı Olarak Yakalandı
Ülkemizde ilk kez bir karakulak özel kapanlar vasıtası ile doğadan canlı olarak yakalandı. Antalya’da yakalanan iki karakulaktan doku ve kan örnekleri alınarak, Gen Mühendisliği ve Biyoteknoloji Enstitüsü’ndeki DNA ve Hücre Bankasında muhafaza altına alındı.
Bu çalışma ile ülkemizde sınırlı bir yayılış alanına sahip olan ve nesli tehlike altında bulunan bu yabani kedi türünden alınan örnekler özel şartlarda muhafaza edilecek ve uzun yıllar sonra bile bilim adamları bu tür hakkında çalışma yapma imkanı bulabilecek.
Proje Kapsamında İlk Kez Bir Çizgili Sırtlana da GPS-GSM Vericili Tasma Takıldı
Yine proje kapsamında ülkemizde ilk kez bir çizgili sırtlan Adıyaman’da yakalanarak
GPS-GSM vericili tasma ile izlenmeye başlandı. İzleme çalışmasından elde edilecek veriler ile çizgili sırtlanların mevsimsel aktiviteleri, yaşam alanı büyüklükleri, beslenme alışkanlıkları ve üreme davranışları hakkında önemli verilere ulaşılması hedefleniyor. Elde edilen bu veriler türün korunarak gelecek nesillere aktarılması konusunda yürütülecek çalışmalara yol gösterecek.
Yasak Avla Mücadele Güçlendirilecek
Projenin tamamlanması ile Gen Bankası kurulurken, biyolojik çeşitliliğin tanımlanması sağlanacak. Tür ve alt tür isimlerinin revizyonu yapılacak. Hayvan gen kaynaklarının korunması kapsamında tür tescili için kriterler belirlenecek. Av kotalarının belirlenmesi kapsamında tür ve alt tür isimlendirmelerinin doğru yapılması ve popülasyon büyüklükleri ile demografik yapısının tespit edilmesi sağlanacak. Memeli Dağılım Haritası oluşturulurken, yasak avla mücadele de güçlendirilecek.
www.ormansu.gov.tr/osb/haberduyuru/guncelhaber/14-08-30/T%C3%BCrkiye%E2%80%99de_%C4%B0lk_Kez_Canl%C4%B1_Olarak_Yakalanan_Karakulak_Gen_Bankas%C4%B1na_Girdi%E2%80%A6.aspx?sflang=tr
| |