|
Kuzey Doğa Derneği tarafından, Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü izniyle "Doğu Anadolu Bölgesi Yırtıcı Memelilerinin Araştırılması ve Korunması Projesi" kapsamında yapılan fotokapan çalışmaları sırasında Sarıkamış ormanlarında görüntülenen ve Rakun Köpeği (Nyctereutes procyonoides) olarak tanımlanan memeliye ait bilimsel makale yayımlandı.
journals.tubitak.gov.tr/zoology/issues/zoo-20-44-2/zoo-44-2-15-1910-29.pdf?fbclid=IwAR3L3QVFuBfXEfMZfVbcqANJp-FlArn8WPslBBrGxKT5VFIHwv3zmmksXTo
Kuzey Doğa Derneği Başkanı Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu yaptığı açıklamada Türkiye için yeni bir memeli türünün keşfedildiğini belirterek şöyle konuştu:
"Bölgede 2016 yılından beri fotokapanlarımız 100 bin kareden fazla fotoğraf çekti. Sarıkamış ormanlarında farklı memeli türlerini bu sayede tespit ettik. Bu türler arasında geçen kış alanda bıraktığımız foto ve video kapanların birinde Türkiye’de daha önce hiç kaydedilmemiş bir Uzak Doğu türü olan Rakun Köpeği'nin videosunu kaydettik."
Şekercioğlu, orta boy memeli olan rakun köpeğinin aslında diğer canlılara da tehdit oluşturabilecek bir canlı türü olduğunu belirterek, yabani köpeğin bölgeye doğal olarak geldiğini düşünmediklerini dile getirdi.
Uzak Doğu'da yaşayan bu canlının, Gürcistan ve Bulgaristan'a zamanında kürkü için götürüldüğüne işaret eden Şekercioğlu, şunları kaydetti:
"Avrupa Birliği, bu sene rakun köpeğini doğal alanlara ve diğer türlere tehdit oluşturabilecek istilacı bir tür kategorisine aldı. Rakun köpeği bir yanda bölgedeki yırtıcı memelilerle yani tilki, porsuk, vaşak gibi Sarıkamış'a has memeli türlerin yediği canlılarla beslenip onlarla rekabet ederken, diğer yandan da bölgeye has ufak memeli, kuş ve diğer hayvanları yiyebilen çok etçil bir türdür. Bu Türkiye için çok önemli bir kayıt ama sevindirici bir gelişme olmadığını düşünüyoruz."
Rakun köpeği ile ilgili acilen bir eylem planına ve detaylı araştırmaya ihtiyaç olduğunu aktaran Şekercioğlu, "Umarım Sarıkamış’ta bu türün nüfusu hızla artıp bölgeye has, buradaki yerel türlere zarar vermez. Köpekgiller familyasına ait türün hem et hem de ot yediği ve tek eşli olduğu biliniyor. Yapı olarak 55 santimetre boya ve 20 santimetre yüksekliğe sahip rakun köpeği, bir batında 6-10 yavru doğurabiliyor." şeklinde konuştu.
Kaynak : Anadolu Ajansı internet sitesi
www.aa.com.tr/tr/yasam/sarikamis-ormanlarinin-yabani-yirticisi-rakun-kopegi/1573635
ÜM
| |