|
Nükleer felaket yeri Çernobil’ de radyoaktif yasaklı bölgede gri kurtlar çoğalıyor. Sayılarının artma sebebi mutant süper güçlerden değil ama yaban hayatının korunmasından kaynaklanıyor.
1986’ da patlamalar Ukrayna’ da Çernobil nükleer santralini yok etmiş ve Hiroshima’ya düşen atom bombasının 400 misli radyoaktif saçmıştır.
Tam olarak çevreyi nasıl idare edeceklerinli bilmeyen yetkililer reaktörün 30 km etrafını yasaklamışlardır. İnsanlar hala buralarda yaşayamıyor, sadece turizm için giriş serbesttir.
Bazı araştırmalar yerel yaban yaşamının zarar gördüğünü bazıları ile insansız yaşam alanı yüzünden yaban hayatının olumlu etkilendiğini bulmuşlardır.
Bölgede özellikle gri kurtlar çok olumlu gelişme göstermişlerdir. Yasak bölgedeki yoğunlukları diğer bölgelere göre 7 kat fazladır. Bu sayı artışı sayesinde kurtlar farklı bölgelere gitmeye başlamışlar. İlk defa yasak bölgeyi terk eden genç bir kurt takip edilmiştir. Bilim insanarlı Belarus tarafındaki 14 kurdu GPS tasmaları ile takip etmişler. Yetişkin kurtlar bölgede yaşamaya devam ederken genç bireylerden birisi sürekli bölge dışına çıkmakta. 21 gün süresince genç kurt bölgenin dışında 300km mesafe yapmış
Ekolojik bir kara delik yerine bölge yaban hayatı anlamında diğer bölgeleri de besleyen bir kaynak olmaya başladı. Kurt harici hayvanlarda da benzer davranışlara rastlanmış.
Akla gelen ilk soru bölgedeki hayvanların mutasyona uğrayıp uğramadığı. Bunu ispat edecek bir sonuca henüz rastlanmadı.
https://www.livescience.com/62964-chernobyl-wolves-spreading.html
| |