|
Düzburunlu yarasalar hızlıca adapte olan yarasalardır ve kent hariç pek çok bölgede tüneyip serpilebilirler. Bu karakteristik sayesinde hayvanların farklı bölgelerde dağılımı ve hareketini araştırmak için Beyazşeritli yarasaları uygun adaylar haline getirmiştir.
İtalya’ daki Naples Federico II Üniversitesi araştırma ekibinin 1980 ile 2013 seneleri arasında Avrupa’ da kaydettiği 25,132 yüksek çözünürlüklü kayıt kullanılarak seneler boyunca kolonilerin artan şehirleşme ve değişen iklim koşullarına bağlı olarak nasıl değişim gösterdiği incelenmiş.
İlk kayıtlarda Beyazşeritli yarasaların Kuzey Afrika, Güney Avrupa ve Batı Asya’ da geniş yayıldıkları tespit edilmiş. Güney Avrupa’ daki yayılım Akdeniz coğrafyasında sınırlı kalmış, daha sonra Balkanların doğusu, Iber yarımadası batısı ve Alp dağlarının kuzeyi ile batı Fransa’ya ilerlediği gözlemlenmiş. Daha sonra yavaşça İngiltere, Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Ukrayna, Slovakya, Romanya, Sırbistan ve Polonya’ ya yayılmışlardır.
Bu şekilde Beyazşeritli yarasalar son kırk senede yaşam alanlarını oldukça genişletmişlerdir. Araştırma modelleri bunun iklim değişikliğine bir yanıt olduğunu, özellikle daha ılıman kış mevsimlerinin daha yüksek enlemlerdeki kolonileşmeyi artırdığı tecrübe edilmiş. Bir bölge ne kadar ısınırsa yarasalar o kadar yayılır. Bu davranış ayrıca bölgenin aldığı senelik ortalama yağmur miktarı ve yağmur mevsimine de bağlıdır. Bu faktörler su ve yiyecek kaynağı olan böceklerin bulunma ihtimalini doğrudan etkiler.
Koloni bölgelerinde kentleşme artmasına karşılık, türlerin bulunurluğuna etkisi fazla olmamıştır. Kentleşmeden doğan yapay ışık miktarı artsa bile bu yarasanın bölgesel genişlemesinde büyük etken olmamıştır.
www.sciencedaily.com/releases/2016/02/160208124258.htm
Fotoğraf için Cavit Bilen’ e teşekkür ederiz.
T.Ç.
| |