263 / Yabankeçisi / Wild Goat / Capra aegagrus Türkiye'nin Anonim Memelileri
Boynuzlular / Yabankeçisi / Wild Goat / Capra aegagrus 
 


Yükleniyor.
Yaşam Alanları

Biyolojik Bilgiler
 
130-180 cm50-85 kg  

Ortalama Yaşam Süresi10-12 yıl
Hamilelik Süresi150 gün
Doğumda ki Yavru Sayısı1-2 adet

Editör bilgileri
Memeli Türü Yabankeçisi
Tür Yetkilisikaanceyhan
Tür Hakkında ilk derleme29.05.2009 01:24
En son güncellemeyi yapanTirvana
Son güncelleme06.02.2018 12:49
Güncellenme sayısı11

En İyiler
fullHD
Yabankeçisi
Fotograf Türü Aksiyon
01.01.2011 00:34

Yabankeçisi
Fotograf Türü Sanatsal
16.06.2009 11:15

Yabankeçisi
Fotograf Türü Beslenme
10.05.2015 16:16

Yabankeçisi
Fotograf Türü Sabit
09.08.2010 20:25


Video

 
Tanımı
Yaban keçisi Capra aegagrus Dünya genelinde Capra cinsine ait yayılış gösteren 9 türden biridir.

Boyları 130-180 cm, kuyrukları 15-18 cm ve omuz yükseklikleri 80-100 cm olup ağırlıkları ise erkeklerde 50-85 kg, dişilerde 35-60 kg arasındadır.

Postları kısa, sık ve sert kıllıdır. Ergin tekelerde, çene altında sert kıllı, siyah ve uzun bir sakal bulunur. Erkeklerin boynuzları uzun ve geriye hançer gibi kıvrıktır. Her yıl büyüyen boynuz kısmı bir çizgi ve boğumla ayrılır. Bu çizgi ve boğumlardan yaş saptamasında yararlanılır. İyi gelişmiş bir erkekte 150 cm’ye kadar uzunlukta boynuza rastlanabilir. Dişilerinde de 25-28 cm uzunlukta kısa ve küt boynuzlar bulunur.

Renkleri kırmızı-kahverengi-gri, kışın soluk sarımsı gridir. Dişilerin renkleri daha açıktır. Erkeklerde bulunan omuz başından ön ayaklara, sırta ve enseye uzanan siyah kolon dişilerde bulunmaz.

Çok ürkek bir canlı olup sürekli tehlikelere karşı tetiktedir.
Başarılı bir tırmanıcıdır.

Habitatı
1500 m veya daha yüksek kayalık sarp yerlerde, mağaralar ve sık ağaçlıkların bulunduğu alanlarda bodur çalılar ve otlarla kaplı kayalık dağlarda yaşamaktadırlar.
Sabah erken saatlerde ormandan çıkarak yüksek yerlere otlamak için çıkarak akşamüzeri tekrar ormana geri dönüş yaparlar. Öğle sıcaklarında otlamaya ara vererek gölgelik alanlarda dinlenmeye çekilirler.


Yayılışı ve Yerel Adlar
Dünya üzerinde Kafkasya ve Orta Doğu’nun bazı ülkelerinde yayılış gösteren Yaban
Keçisi’ne yurdumuzda Ege, Akdeniz, Güneydoğu Anadolu, Doğu Anadolu ve Karadeniz bölgelerinde deniz seviyesinden itibaren 4000-4500 m Yükseklere kadar rastlamak mümkündür.
Muğla ilinin Marmaris ilçesinden başlayarak, Antalya, Mersin, Adana ve Maraş illerinde bütün Toros dağ silsilesinde, Doğu Anadolu’da Tunceli, Erzincan ve Güney Doğu Anadolu’da Bitlis, Van, Hakkari illeri ile Kuzey Doğu Anadolu’da Artvin ilinde yayılış gösterdiği kaydilmiştir.
Dağ keçisi, Doğu Karadeniz’de Kızıl keçi, Güney ve Doğu Anadolu’da ise Geyik, Akdeniz’de erkeğine teke, dişisine keçi, bir yaşına kadar olan yavrusuna oğlak, bir yaşındaki yavrusuna ise çebiç denilmektedir.


Beslenme
Çeşitli otlar, yapraklar, sürgünler, ince dallar, yosunlar ve meyveleri, Ardıç, Meşe, Kızılağaç, Karaağaç ve Boyacı sumağı gibi ağaç, sürgün ve tomurcuklar.

Biyolojisi
Çiftleşme dönemi Kasım-Şubat ayları arasındadır. Gebelik süresi 5 ay, genellikler mayıs ayında doğurdukları, bir, genellikle ikiz, seyrek olarak da üçüz doğurdukları tespit edilmiştir.
Bu devrede tekeler boynuz diplerine yakın bezlerden çıkan koku yüzünden çok keskin kokarlar. Geçtikleri ve gezdikleri her yerde bu koku hissedilir. Dişiler varlıklarını sesleri ve çıkardıkları gürültüler, aksırmaları ve yürürken taşlara çarpmak yoluyla çıkardıkları seslerle çevredeki erkeklere bildirirler.
Doğum yapacak dişilerin yavruları kartal ve yırtıcı hayvanlardan korumak için ormanın sıklık yerlerini tercih ettikleri yavruların doğduklarının ertesi gününden itibaren annesini takip edebilecek duruma geldikleri tespit edilmiştir. Emzirme süresinin 6 ay olduğu, genç keçilerin 1 yıl ya da daha fazla bir süre annelerini takip ettikleri belirlenmiştir.



Göç bilgisi bulunamadı

Popülasyon bilgisi bulunamadı

Davranış bilgisi bulunamadı.

Yerel adlar bilgisi bulunamadı.
Ses-Ötüşü
Kızışma döneminde tekelerin derin ve boğuk bir sesle meledikleri ve ıslığı andıran bir ses çıkardıkları, dişilerinde ürktüklerinde aynı ıslık sesini çıkarttıkları kaydedilmiştir.
Birbiri ile kavga eden erkeklerin çarpışan boynuz sesleri uzak mesafelerden duyulabilmektedirler.
Genç yavruların yürürken düşürdükleri taş sesleri duyulabilir. Erişkinler daha az taş düşürmektedirler.


Kaynaklar
tez.sdu.edu.tr/Tezler/TF00979.pdf
yabanportal.com/yaban-hayvanlari/51-cift-tirnaklilar/65-yaban-kecisi.html


Yabankeçisi Fotografları
Yabankeçisi
11.01.2014 21:49
Türün 96. fotografı


Yabankeçisi
04.02.2017 18:40
Türün 155. fotografı


Yabankeçisi
29.11.2017 10:14
Türün 180. fotografı


Yabankeçisi
08.12.2010 13:55
Türün 36. fotografı


Yabankeçisi
14.06.2010 14:10
Türün 23. fotografı


Yabankeçisi
14.12.2013 00:14
Türün 94. fotografı


Yabankeçisi
12.06.2010 19:30
Türün 22. fotografı


Yabankeçisi
14.08.2010 10:34
Türün 32. fotografı


Yabankeçisi
26.04.2010 08:28
Türün 17. fotografı


Yabankeçisi
18.07.2010 18:55
Türün 26. fotografı


Yabankeçisi
13.03.2015 00:58
Türün 124. fotografı


Yabankeçisi
13.09.2010 23:10
Türün 33. fotografı


Yabankeçisi
14.08.2010 01:38
Türün 31. fotografı


Yabankeçisi
16.12.2010 12:49
Türün 40. fotografı


Yabankeçisi
23.09.2011 22:25
Türün 52. fotografı


Tüm Yabankeçisi Fotografları