175 / Urfa Çölfaresi / Sundevall s Jird / Meriones crassus Türkiye'nin Anonim Memelileri
Avurtlaklar / Urfa Çölfaresi / Sundevall s Jird / Meriones crassus
 


Yükleniyor.
Yaşam Alanları

Biyolojik Bilgiler
 
238 cm37-45 kg  

Ortalama Yaşam Süresi3 yıl
Hamilelik Süresi24 gün
Doğumda ki Yavru Sayısı3-7 adet
Yavru Boyu29-32 mm

Editör bilgileri
Memeli Türü Urfa Çölfaresi
Tür Yetkilisisafakbulut
Tür Hakkında ilk derleme08.10.2009 12:18
En son güncellemeyi yapansafakbulut
Son güncelleme08.10.2009 13:36
Güncellenme sayısı9

En İyiler

Video

 
Tanımı
Türkiye'de yayılış gösteren Meriones türleri arasında en küçük olanıdır. Ülkemizden ilk kaydını Yiğit et al (1996) vermiştir. Sırt rengi koyu sarımsıdan griye doğrudur. Kuyruk açık toprak renginde ve ucuna doğru sihahımsıdır. Kafatası tipik Meriones kafasına benzer, fakat çöl habitatında duymayı geliştirecek şekilde evrimleşmiş şişkin bir timpanik bullası vardır. Bu, diğer türlerden bariz bir şekilde ayıran karakteridir.

Habitatı
Çöl hayvanıdır ve kumul bölgelere yuvalanırlar. Az bitkili bölgeler tercihleri arasındadır. Rekabet azlığından dolayı bu tip bölgeleri seçtiği düşünülmektedir.

Yayılışı ve Yerel Adlar
Meriones crassus Kuzey Afrika'da Morocco'dan Mısır'ın Güneyi ve Sudan'a kadar; Asya'da Arap Yarımadasının kzueyinden Türkiye'ye kadar, doğuda ise Pakista'nın batısına kadar yayılış gösterir. Ayrıca Nijerya'dan, Nil nehrinin Sudan'daki bölgesinden ve Mali'den de kayıt vardır.
Türkiye'de ise sadece Şanlıurfa-Suriye sınırından kayıt vardır.

Beslenme
Çöl otlarıyla bazen de böceklerle beslenirler.

Biyolojisi
Tek girişli basit bir yuvaları vardır. Yuvada bir besin stok odası bulunur. Hamilelik süresi 23-25 gündür ve 3-7 arasında yavru yaparlar. Üreme sezonları ise Şubat sonu ve Eylül sonu arasındadır.

Göçü
İklim koşullarına göre lokal göçler olabilir.


Popülasyon bilgisi bulunamadı

Davranış bilgisi bulunamadı.
Yerel Adlar
Cardın


Ses-Ötüş bilgisi bulunamadı.
Kaynaklar
1. YİĞİT, N., ÇOLAK, E. and SÖZEN, M. 1996. Investigations on Biology of Meriones crassus Sundevall, 1842 (Mammalia: Rodentia) in Turkey. Turk. J. Zool., 20: 211 - 215.
2. YİĞİT, N., KIVANÇ, E. and ÇOLAK, E. 1997. Türkiye`deki Meriones Illıger,1811 (Rodentia: Gerbillininae) Türlerinin Teşhis Karakterleri ve Yayılışı. Turk. J. Zool., 21: 361 - 374.
3. YİĞİT, N., KIVANÇ, E. and ÇOLAK, E. 1998. Contribution to Taxonomy and Karyology of Meriones meridianus (Pallas, 1773) and Meriones crassus Sundevall,1842 (Rodentia: Gerbillinae) from Turkey. Z. Säugetierkunde. 63: 311 - 314. (SCI)


Urfa Çölfaresi Fotografları