129 / Sakallı Yarasa / Brandt s Bat / Myotis brandtii Türkiye'nin Anonim Memelileri
Düzburunlu Yarasalar / Sakallı Yarasa / Brandt s Bat / Myotis brandtii 
 


Yükleniyor.
Yaşam Alanları

Biyolojik Bilgiler
 
4 cm0,10 kg  

Ortalama Yaşam Süresi20 yıl

Editör bilgileri
Memeli Türü Sakallı Yarasa
Tür YetkilisiERDALGÖMCELİ
Tür Hakkında ilk derleme09.06.2010 22:44
En son güncellemeyi yapanERDALGÖMCELİ
Son güncelleme19.12.2016 08:05
Güncellenme sayısı3

En İyiler

Video

 
Tanımı
Sırt kısmındaki kürk gri-kırmızı-kahverengi uçları kahverengidir. Karın kısmındaki kürk çok solgun ve aralıkları kirli beyazdan sarı-gri olabilir. Kürkü, uzun kalın ve darmadağınıktır.Gençler 12 aya kadar koyu gri ve bıyıklı yarasalara çok benzer. Sakallı ve bıyıklı yarasalar son derece birbirine benzer ve bundan dolayı da karıştırılırlar. Sakallı yarasalar 1958 yılında keşfedilmiştir ancak Sakallı ve bıyıklı yarasalar 1970 yılında ayrı türler olarak kabul edilmiştir.Dişleri iki türü ayırt etmek için kullanılabilir. Sakallı yarasaların alt çene üçüncü premolar dişleri (P3) ikinci premolar (P2) yarısı büyüklüğündedir. Üst çene üzerinde P4 protocone büyük ve P3’ten daha uzundur.

Habitatı
Su kaynaklarına ve ormana yakın alanları tercih eden bu yarasa türleri yaz aylarında çatılarda, duvar çatlakları ve ağaç kovukları ile kütükten yapılmış boş arı kovanlarında yaşarken, kış aylarında ise mağara, maden ocakları ve tünellerde yaşlar.

Yayılışı ve Yerel Adlar
Türkiyede sadece Rize'de kaydı vardır. İlk kez 1991-1992 yıllarında Fırtına Vadisi boyunda yer alan Çamlıhemşin’e bağlı Çat ve Meydan köylerinde varlığı tespit edilen türe,2001 yılında Zilkale köyünde 2016 yılında da İkizdere yakınlarında rastlanmıştır.

Beslenme
Güveler, sinekler,kelebekler ve örümcekler ile beslenirler.

Biyolojisi
Gövde uzunluğu: 3.7-4.8cm, Kanat açıklığı: 21-25cm, Ortalama ağırlığı:4,5-9,5 g.


Göç bilgisi bulunamadı
Popülasyonu
Sakallı yarasalar nesli dünya çapında (IUCN durum, 2001) düşük risk altındadır.

Davranışları
Akşamın erken saatlerinde ortaya çıkar.Hızlı ve çevik bir uçuşları vardır.Uçuş esnasında hızlı dönüşler yapabilirler.Yaz aylarında çatılarda ve ağaç kovuklarında, kış aylarında mağara,maden ve tünellerde yaşarlar.Ekim-Mart arasında kış uykusuna yatarlar.


Yerel adlar bilgisi bulunamadı.

Ses-Ötüş bilgisi bulunamadı.
Kaynaklar
www.bio.bris.ac.uk/research/bats/britishbats/batpages/brandts.htm
www.bbc.co.uk › Science & Nature › Animals

Sakallı Yarasa Fotografları