244 / Pars / Leopard / Panthera pardus Türkiye'nin Anonim Memelileri
Kedigiller / Pars / Leopard / Panthera pardus 
 
Yaşam Alanları

Biyolojik Bilgiler
 
200-250 cme:50-90 d:40-60 kg  

Ortalama Yaşam Süresi12-15 yıl
Hamilelik Süresi96 gün
Doğumda ki Yavru Sayısı1-4 adet

Editör bilgileri
Memeli Türü Pars
Tür Yetkilisicbilgin
Tür Hakkında ilk derleme29.05.2009 16:38
En son güncellemeyi yapanTirvana
Son güncelleme01.05.2016 12:50
Güncellenme sayısı14

En İyiler
Pars
Fotograf Türü Aksiyon
09.02.2016 20:18

Pars
Fotograf Türü Beslenme
31.01.2010 19:08

Pars
Fotograf Türü Sabit
01.05.2016 19:50


Video

 
Tanımı
Pars (leopar) Türkiye'deki yaşayan en iri kedigildir. Sarımsı bir zemin üzerine siyah desenli postu ve uzun kuyruğuyla diğer yırtıcılardan ayrılır. Son derece güçlü kasları ve çevik bir yapısı vardır.

Türkiye'de iki alttürü bilinir: Batı ve güney kesimlerde yaşayan Anadolu Parsı'nın (P. p. tulliana) postunun zemini soluk sarı veya boz renkte, doğuda yaşayan İran (veya Kafkas) Parsı'nın (P. p. saxicolor) ise koyu sarı, hatta kuzeydoğuda griye çalan renktedir. Bu iki form kafataslarının boyut ve şekli açısından da ayırdedilir. Ancak genetik açıdan farkları henüz bilinmemektedir.

Habitatı
Deniz seviyesinden 2500 metre yüksekliğe kadar, sarp ve saklanacak örtü bulunan alanlarda yaşamını sürdürür. Akdeniz çalılıkları ve seyrek ormanlık alanlar Türkiye'de en sık rastlandığı habitatlardır.

Yayılışı ve Yerel Adlar
Anadolu Parsı'nın Toroslar, Ege ve kuzeybatı Anadolu'da yaşadığı tahmin edilmektedir. Yakın akrabası İran veya Kafkas Parsı ise daha çok kuzeydoğu, doğu ve güneydoğu Anadolu'da yaşamını sürdürme mücadelesi verir
2013 yılında Diyarbakırda bir birey vurulmuşur. www.tramem.org/memeliler/?fsx=2fsdl22@d&sxc=1&id=662#.UoV5drE5mUk


Beslenme
Büyük memelilerden (maksimum 900 kg bir eland) küçük memelilere, hatta kuşlara ve böceklere kadar uzanan geniş bir yelpazede beslenir. Genellikle 10-40 kg ağırlığındaki toynaklıları tercih eder. Türkiye'de yaban keçisi, yaban domuzu, geyik ve diğer memelilerin özellikle dişi ve yavrularıyla beslendiği sanılmaktadır. Çoğu yerde akşam vakti ve sabahın erken saatlerinde hareketlidir.

Biyolojisi
Pars Ocak-Şubat aylarında çiftleşir, Nisan ayında çoğunlukla 2 yavru doğurur. Yavrular 1-1.5 yaşındayken analarınden bağımsız olurlar. Erişkin erkek ve dişilerin her biri kendi hemcinsleriyle örtüşmeyen alanlarda yaşar ve burayı savunurlar. Yerleşik bir erkek parsın savunduğu alan (territory) genellikle 2-3 dişinin alanını kaplar.

Göçü
Ağır kış koşullarında, kar örtüsünün daha az ve sığ olduğu alçak kesimlere inmek dışında belirgin bir göç davranışı yoktur. Ancak genç bireyler, özellikle genç erkekler, kendilerine yeni alan ararken onlarca km uzağa gidebilirler.

Popülasyonu
Türkiye'de yakın zamana kadar soyu tükendiği düşünülen bu türün her şeye rağmen hala varlığını sürdürebilecek düzeyde bir populasyona sahip olduğu anlaşılmaktadır. Populasyon büyüklüğü ve populasyon içi ilişkiler hakkında bilgimiz yok denecek düzeydedir. Türkiye'ye benzer ülkelerde genellikle 50-400 km2.de bir birey yoğunlukta görülmesine karşın ülkemizde geniş alanlarda hiç bulunmadığı, alt populasyonların yalıtılmış olmaları nedeniyle demografik ve genetik açıdan sıkıntılı oldukları söylenebilir.

Davranışları
Ağaca kolayca tırmanabilir, 6 m. uzağa ve 3 m yükseğe sıçrayabilir. Kendisinden daha ağır avını başka yırtıcılardan korumak için ağaca çıkarabilir. Avına görünmeden sabırla uygun anı kollar, kısa mesafede hızla saldırırak avını yakalamaya çalışır.


Yerel Adlar
Ege ve Akdeniz bölgesinde "kaplan" olarak bilinir. Kürtçe ismi "pling"dir.

Ses-Ötüşü
Tipik çağrısı testere sesine benzer ve 8-10 kere arka arkaya tekrarlanır.


Kaynaklar
www.ergir.com/son_anadolu_panteri_yazi.htm

Yukarıdaki bağlantıda, Beypazarı'nda vurulan pars hakkında başarılı bir belgesel çalışmayı izleyebilirsiniz.

Pars Fotografları
Pars
03.04.2016 01:04

Pars
18.10.2017 23:30

Pars
20.03.2016 19:49