Tanımı Gözleri iri ve patlak yapılıdır. Kuyruklarını sırt kısımlarına doğru eğerler. Kulaklarının ucunda tüy demeti vardır.
Vücutlarının üst kısmı açık sarıdan kırmızımsı kahverengiye, hatta siyaha kadar değişir. Bu renklerin geçişleri ve kombinasyonları olduğu gibi bir populasyonda hepsi yan yana da bulunabilir. Alt tarafı tamamen beyazdır.
Kışın, özellikle kıl uçlarında siyah pigment miktarı artar. Bu nedenle kırmızı renkte olanları kışın daha gri bir görünüm alır. Ülkemizde yaşayanları çoğunluk kırmızımsı gri renktedir...
Kromozom: 2n=40; NFa=72
commons.wikimedia.org/wiki/Sciurus_vulgaris
|
Habitatı Kızıl sincaplar iğne yapraklı ormanlarda yaşar ama geniş yapraklı ormanlarda da yaşayabilirler
|
Yayılışı ve Yerel Adlar Avrupa ve Asya'nın (Japonya'ya kadar) ormanlık ve ağaçlık bölgelerinde, uygun habitatların hepsinde yayılmışlardır. Sibirya'da da yaşarlar. Akdeniz adalarının hiçbirinde doğal olarak bulunmazlar.
Ülkemizde sadece Trakya, Kuzey Doğu Anadolu'dan (özellikle Kars) kaydı vardır.
|
Beslenme İğne yapraklı ağaçların tohumları,meşe palamutları, ceviz, badem, fındık en önemli; bunların yanısıra tomurcuklar, mantarlar, taze ağaç kabukları, böcekler, salyangozlar ve kuş yavruları önemli besinleridir. Dişleri ile kozalaklarını ısırmak suretiyle İğne yapraklı ağaçların tohumlarının serbest kalmasını sağlarlar. Porsuk ağacının tohumları insanlar için zehirli olmasına karşın bu hayvanlar severek onları yerler. Tohumları ve kabuklu tohumları tek tek toprağa gömerek saklarlar yada ağaç ve duvar kovuklarında depo ederler.
|
Biyolojisi Kışın (bazen sonbahardan yaz başına kadar) çiftleşirler. Çiftleştikten sonra eşler birinden ayrılır. Gebelikleri 30-40 gündür. Yavrular doğduklarında kendilerine yetersizdir ve çıplaktır. Gözleri ve kulakları kapalıdır. 14 Gün sonra postları oluşur, 30-32 gün sonrada gözleri açılır. Yuvayı 7 hafta sonra terkederler.
İklime göre şubattan hazirana kadar 1-2 defa doğurur, her defasında 3-7 (bir yılda 40 yavru rapor edilmiştir) yavru meydana getirirler.
|
Göçü Göç etmez
|
Popülasyon bilgisi bulunamadı
|
Davranışları Gündüzleri işlektirler. Görme duyuları çok gelişmiştir. En hareketli oldukları saatler sabahın erken saatleri ve ikindi vaktidir. Yaşamlarının büyük kısmını ağaçlarda geçirirler ancak besin aramak üzere toprak üzerine indikleri de olur. Çok yetenekli bir şekilde ağaçların gövde ve dalları üzerinde baş yukarı ve baş aşağı hızla tırmanarak çıkar ve inerler. Daldan dala çok yetkin bir şekilde sıçrarlar. Kaçarken kuyruklarını kaldırırlar.
Kış uykusuna yatmazlar. Çürümekte olan dallardan 30-40 cm çapında, ağaçların tepe kısmında yada köke yakın büyük dalların ayrıldığı çatallarda veya ağaçkakanların açtığı deliklerdeki oyuklarda küre şeklinde yuvalar yaparlar. Yuvanın içini yosun ve otlarla döşerler. Bir bölgede aynı hayvan birçok yuva yapabilir.
|
Yerel Adlar Yusufeli’de(Artvin) kakli ve kaklikav adları verilir. Diğer adları: çuni, teyin, zigzig.
species.wikimedia.org/wiki/Sciurus_vulgaris
|
Ses-Ötüşü Normal de "Çok çuk çuk" , tehlike sırasında ise "kru-kru -ru" diye sesler çıkarır.
|
Kaynaklar Türkiye Omurgalıları-Memeliler, Prof.Dr.Ali Demirsoy, Meteksan AŞ. Yayını Mart 2003 2.Baskı
tr.wikipedia.org/wiki/K%C4%B1z%C4%B1l_sincap
www.yusufelim.com/modules.php?name=Kose_Yazilari&op=printpage&artid=18
www.ekolojimagazin.com/?id=349&s=magazin
|
|