206 / Cüce Fare / Harvest Mouse / Micromys minutus Türkiye'nin Anonim Memelileri
Fareler / Cüce Fare / Harvest Mouse / Micromys minutus
 
Biyolojik Bilgiler
 
6-8 cm0,005-0,011 kg  

Ortalama Yaşam Süresi3-4 yıl
Hamilelik Süresi20-22 gün
Doğumda ki Yavru Sayısı5-8 adet

Editör bilgileri
Memeli Türü Cüce Fare
Tür Yetkilisicngz
Tür Hakkında ilk derleme30.12.2010 19:18
En son güncellemeyi yapancngz
Son güncelleme24.07.2011 22:08
Güncellenme sayısı6

En İyiler

Video

 
Tanımı
KINGDOM:Animalia
PHYLUM:Chordata
CLASSIS:Mammalia
ORDO:Rodentia
SUPERFAMILIA:Muroidea
FAMILIA:Muridae
SUBFAMILIA:Murinae
GENUS:Micromys
SPECIES:Micromys minutus

Bu familyanın en küçük türüdür. Gözleri küçüktür. Burnu sivri yapılıdır ve ucu et rengindedir. Kulakları orta buyuklukte; postan pek az dısarıya cıkmıs ve çıplaktır. Üst dudakları yarıktır. Kuyrukları uzun ve kavrama yetenegındedır; 120-150 halkalıdır. Sırt kısmı tekduze açık kızıl kahverengıne kadar degısır.. Kuyrukları iki renklıdır. Fare dünyasının en büyük akrobatlarındandır. Yapısı bu işe elverişlidir. Bütün kemiricilerin en ufakları arasında yer alan bu hayvanın ince vücudu, kendi kadar uzun olan incecik bir kuyrukla son bulur. Bu kuyruğun, cisimleri tutabilme kabiliyeti vardır.
Cüce fare, ılık güneş ışığına bayılır. Bütün akrobası hareketlerine de gündüzleri baş vurur. Kuyruğuyla otlara veya küçük dallara tutunarak taklalar atar, hiç durmadan sıçrayıp durur. Bu farelerin 4-5 tanesinin 15 cm küp kadar küçük bir yerde bir kere olsun düşmeden veya birbirlerine çarpmadan bu biçim numaralarını yaptıkları görülmüştür.


Habitatı
Sık ve yuksek otlu çogunluk nemlı yerlerde , tercıhen dere ve nehır kenarlarındaki otluklarda yasarlar. Çapı 7 mm!den daha kalın olan bıtkılerın bulundukları yerı tercıh etmezler.
Cüce fare'nın yazlık yuvası, sazlara ve çalılara, yerden 30 cm yüksekte asılı ottan ve yapraktan bir toptur. Kapısı olmadığından sıçanın içeri girmek için bunun dış kabuğunun bir parçasını kaldırması gerekir. Bu yuva rüzgârda sallanarak yavrulara beşik vazifesi görür.
Cüce fare kışın bir çitin içinde sıcak bir köşesi vardır, yahut da yuvasını sık bitkilerin altına gömer. Don olduğu zaman yuvasında kalırsa da, kış uykusuna yatmaz.


Yayılışı ve Yerel Adlar
Avrupa'dan Japonya'ya kadar yayılmıslardır. Ülkemızde Trakya ve Kuzey Marmarada kayıt vardır.

Beslenme
Tahıl danelerı, ot tohumları, böcekler ve bazen kuş yumurtaları ile beslenırler.

Biyolojisi
Yılda 2-6 defa, her defasında 4-6 yavru dogururlar. 3-4 yıl yasarlar.


Göç bilgisi bulunamadı

Popülasyon bilgisi bulunamadı
Davranışları
Gündüzlerı işlektır ama gecelerıde dolastıkları olur.


Yerel adlar bilgisi bulunamadı.

Ses-Ötüş bilgisi bulunamadı.

Kaynak bilgisi bulunamadı.
Cüce Fare Fotografları