119 / Büyük Nalburunlu Yarasa / Greater Horseshoe Bat / Rhinolophus ferrumequinum Türkiye'nin Anonim Memelileri
Nalburunlu Yarasalar / Büyük Nalburunlu Yarasa / Greater Horseshoe Bat / Rhinolophus ferrumequinum 
 


Yükleniyor.
Yaşam Alanları

Biyolojik Bilgiler
 
6 cm16-28 kg  

Ortalama Yaşam Süresi20 yıl
Hamilelik Süresi50-75 gün
Doğumda ki Yavru Sayısı1-2 adet
Yavru Boyu- mm

Editör bilgileri
Memeli Türü Büyük Nalburunlu Yarasa
Tür YetkilisiMurchanda
Tür Hakkında ilk derleme01.06.2009 00:17
En son güncellemeyi yapanMurchanda
Son güncelleme03.12.2010 22:18
Güncellenme sayısı7

En İyiler
Büyük Nalburunlu Yarasa
Fotograf Türü Aksiyon
19.08.2009 21:30

Büyük Nalburunlu Yarasa
Fotograf Türü Sanatsal
08.12.2010 20:30

Büyük Nalburunlu Yarasa
Fotograf Türü Sabit
11.02.2018 19:48


Video

 
Tanımı
En büyük nalburunlu yarasadır.Kulakları oldukça büyüktür.Post yumuşak ve gevşek yapılıdır.Burun yapraklarından sella (Eyer) nın üst çıkıntısı yuvarlak, alt çıkıntısı saat camı şeklinde çökmüş,sivri çıkıntılıdır. Yandan bakınca ikisinin hemen hemen aynı hizada öne doğru uzandığı görülür [Küçük Nalburunlu Yarasa (Rhinolophus hipposideros) da alt çıkıntı önde daha fazla uzanır.]Ayakları 5 parmaklıdır.Kanca gibi olan ön ayak baş parmağı ve arka ayak serbesttir.Dişileri erkelerden daha iridir.

Avlanmaları yasaktır.

Kromozom: 2n=58; NFa=76

Habitatı
Ormanlarda,ağaçlık ve çalılık yerlerde yaşarlar.

Yayılışı ve Yerel Adlar
Orta ve Güney Avrupa'dan,Kuzey Afrika'ya ve Japanyo'ya kadar yaygındırlar.Tip yeri Burgundy / Fransa'dır.

Ülkemizdeki yarasalar içerisinde en çok kayda sahip olan türdür. Bütün bölgelerimizde ve hemen her ilimizden kaydedilmiştir.Trakya,Akdeniz kıyı şeridi ve Kars bölgesinde sık;İ ce Batı Anadolu'da ise seyrek olarak bulunurlar.

Beslenme
Alçaktan (0.5-5 metre) kelebek uçuşu tarzında uçarak böcek avlarlar.

Biyolojisi
Sonbaharda ve ilkbaharda çiftleşir,ilkbaharda doğururlar.Gebelikleri 50-75 gündür fakat duruma göre geciktirilebilir,spermler saklanabilir.Mağara ve kovuklarda,çıplak ve gözleri kapalı,1 nadiren 2 yavru doğururlar.Yavru sürekli anaya tutunmuştur.Ana ilk hafta avlanmaya çıkınca yavruyu dinlenmeye bırakır.Yavrunun gözleri 1 hafta sonra açılır.3-4 hafta sonra uçar,7-8 haftalık iken kendi başına avlanırlar.Eşeysel ergenliğe 1 yıl sonra ulaşırlar.Dişiler ilkbaharda koloni halindedir.Yaklaşık 20 yıl yaşarlar.

Göçü
Kısa mesafelerde göç ederler.


Popülasyon bilgisi bulunamadı
Davranışları
Sesten hoşlanırlar.Akşamın geç saatlerinde uçmaya başlar ve tüm gece uçarlar.Gündüzleri kovuklarda asılarak dinlenirler.


Yerel adlar bilgisi bulunamadı.
Ses-Ötüşü
Çıkardıkları sesler çok alçak frekanslıdır.

Kaynaklar
Türkiye Omurgalıları-Memeliler,Prof.Dr.Ali DEMİRSOY

Büyük Nalburunlu Yarasa Fotografları
Büyük Nalburunlu Yarasa
10.08.2009 14:49
Türün 4. fotografı


Büyük Nalburunlu Yarasa
10.03.2010 23:49
Türün 9. fotografı


Büyük Nalburunlu Yarasa
31.12.2010 20:11
Türün 16. fotografı


Büyük Nalburunlu Yarasa
21.12.2010 22:14
Türün 15. fotografı


Büyük Nalburunlu Yarasa
08.02.2012 21:56
Türün 23. fotografı


Büyük Nalburunlu Yarasa
11.12.2010 10:23
Türün 14. fotografı


Büyük Nalburunlu Yarasa
15.02.2011 23:55
Türün 17. fotografı


Büyük Nalburunlu Yarasa
27.10.2009 13:28
Türün 7. fotografı


Büyük Nalburunlu Yarasa
14.03.2012 09:20
Türün 25. fotografı


Büyük Nalburunlu Yarasa
05.10.2012 23:56
Türün 29. fotografı


Büyük Nalburunlu Yarasa
31.05.2011 15:01
Türün 19. fotografı


Büyük Nalburunlu Yarasa
04.12.2011 00:38
Türün 22. fotografı


Büyük Nalburunlu Yarasa
16.09.2014 00:38
Türün 30. fotografı


Büyük Nalburunlu Yarasa
30.05.2009 23:29
Türün 1. fotografı


Büyük Nalburunlu Yarasa
27.05.2011 00:17
Türün 18. fotografı


Tüm Büyük Nalburunlu Yarasa Fotografları