158 / Adatavşanı / European Rabbit / Oryctolagus cuniculus Türkiye'nin Anonim Memelileri
Tavşanlar / Adatavşanı / European Rabbit / Oryctolagus cuniculus
 


Yükleniyor.
Yaşam Alanları

Biyolojik Bilgiler
 
38-55 cm1-2.5 kg  

Ortalama Yaşam Süresi9 yıl
Hamilelik Süresi28-33 gün

Editör bilgileri
Memeli Türü Adatavşanı
Tür Yetkilisidenizali
Tür Hakkında ilk derleme27.05.2009 22:24
En son güncellemeyi yapandenizali
Son güncelleme24.03.2010 11:04
Güncellenme sayısı7

En İyiler
Adatavşanı
Fotograf Türü Aksiyon
30.04.2014 22:11

Adatavşanı
Fotograf Türü Beslenme
06.03.2017 12:53

Adatavşanı
Fotograf Türü Sabit
04.02.2018 16:44


Video

 
Tanımı
Kuyruk boyu 4.5 - 7 cm arasında değişir. Yabani tavşanlara göre daha kısa kulakları vardır. Palto, genellikle grimsi-kahverengidir, ama tamamen siyah kumlu sarıdan da olabilir. Kuyruğun karın ve alt tarafı, beyazdır. ada tavşanı, yabani tavşanlardan daha küçüktür, ve yabani tavşanlara göre daha kısa bacakları vardır. Erkekler ve dişier görünüş olarak benzerdir.

Habitatı
Yüksek ölçüde adapte olabilen bir türdür. Toprağın gevşek olduğu çalılık alanlar ile tarım alanları ve kumluk alanları sever. Kozalaklı ormanlık bölgeler, nemli alanlarda pek görülmez.

Yayılışı ve Yerel Adlar
Yurdumuzda Marmara, Avşa, Ekinlik Paşalimanı, Sedefadası adalarında bulunur. Buralara çok eski tarihlerde yerleştiği sanılmaktadır. Trakya ve Anadolu’da bulunmaz.

Beslenme
Hemen hemen hertürlü ot ve diğer bitkilerle beslenir. Bunları bulamadıklarında ise kabuk ve filizleri kemirirler. Tarlalardaki ürünleri de yerler.

Biyolojisi
Hamilelik süresi 28-33 gündür. Toprak altına çukur kazmazlar sadece yavrulama dönemi dişiler çukur kazarlar. Yavrular 1 aylıkken sütten kesilir ve koloniye katılır. Geceleri aktiflerdir fakat insanlar tarafından rahatsız edilmedikleri bölgelerde gündüz de aktivite gösterirler. Bir tavşan kolonisinin içinde hiyerarşi vardır, erkek bireylerden biri ile diğer bir erkek arasında oyun-kavga ile bireyin durumu belirlenir. Çok zeki memeliler olmakla beraber oldukça keskin koku alma duyularına sahiplerdir.

Göçü
İlk olarak Güney Fransa, İber Yarımadası ve bir olasılıkla Kuzeybatı Afrika’da yaygın olan bu tür, besin kaynağı ve eğlenmek için avlanmak amacıyla diğer bölgelere insanlar tarafından yerleştirilmiştir.

Popülasyonu
Gruplar halinde yaşarlar bir kolonide yaklaşık 30 birey bulunur. Tilkiler,kokarcalar, ve yaban kedileri, ada tavşanlarının erginleri ve yavrularını avlaya bilirler. Porsuklar, sansarlar, akbabalar ve evcil kediler, yavru ada tavşanları ile beslenebilirler.

Davranışları
Tehlike anında arka ayaklarını yere vurarak kolonideki diğer bireyleri uyarır ve beyaz kuyruğunu kaldırarak diğer tavşanların arkasından koşmasını sağlayan bir sinyal verir.


Yerel adlar bilgisi bulunamadı.

Ses-Ötüş bilgisi bulunamadı.
Kaynaklar
1. www.arkive.org 2.Animal Diversity Web (August 2002):
animaldiversity.ummz.umich.edu/accounts/oryctolagus/o._cuniculus$narrative.html 3.Burton, J. A. (1991) Field guide to the mammals of Britain and Europe. Kingfisher Books, London.

4.Leach, M. (1989) The rabbit. Shire Natural History, Shire Publications, Aylesbury.

5.The Mammal Society. Mammal Factsheets (August 2002):
www.abdn.ac.uk/mammal/rabbit.shtml 6.Macdonald, D.W. and Tattershall, F.T. (2001) Britain's mammals- the challenge for conservation. The Wildlife Conservation research unit, Oxford. Available from:
www.wildcru.org

7.www.turkcebilgi.com/ada_tav%FEan%FD/ansiklopedi

Adatavşanı Fotografları
Adatavşanı
11.01.2010 22:53
Türün 2. fotografı


Adatavşanı
20.07.2011 14:29
Türün 4. fotografı


Adatavşanı
06.09.2011 09:31
Türün 5. fotografı


Adatavşanı
09.09.2010 20:14
Türün 3. fotografı


Adatavşanı
10.09.2012 06:13

Adatavşanı
25.09.2017 23:32