227 / Çakal / Golden Jackal / Canis aureus Türkiye'nin Anonim Memelileri
Köpekgiller / Çakal / Golden Jackal / Canis aureus 
 


Yükleniyor.
Yaşam Alanları

Biyolojik Bilgiler
 
85-95 cm7-11 kg  

Ortalama Yaşam Süresi10-15 yıl
Hamilelik Süresi57-70 gün
Doğumda ki Yavru Sayısı2-7 adet

Editör bilgileri
Memeli Türü Çakal
Tür YetkilisiPARDUS
Tür Hakkında ilk derleme28.05.2009 14:42
En son güncellemeyi yapanTirvana
Son güncelleme21.09.2017 14:46
Güncellenme sayısı23

En İyiler
Çakal
Fotograf Türü Aksiyon
11.04.2012 23:57

Çakal
Fotograf Türü Av
07.02.2011 09:31

Çakal
Fotograf Türü Sanatsal
17.01.2015 20:19

Çakal
Fotograf Türü Beslenme
13.12.2010 10:21

Çakal
Fotograf Türü Sabit
23.06.2009 21:27


Video

 
Tanımı
Çakalın uzunluğu 80–95 cm (+kuyruk 20–30 cm), boyu 35–50 cm ve ağırlığı 8–10 kg varır. Rengi genelde altın sarısı olur ama yöresel olarak farklar da olabilir. Dağlık alanlarda yaşayanlarının rengi daha çok gri gibi olur. Doğu Afrika'nın çakalları mevsime göre renglerini değiştirirler; nemli mevsimde sarımsı kahverengi, kuraklık mevsiminde altın sarısı olurlar.



Habitatı
Türkiyede en çok kıyı bölgelerindeki sık ormanlık ve çalılarda, ayrıca Güneydoğu Anadolu'nun alçak kesimlerinde yaşar, iç bölgelerde ise nadirde olsa Sultansazlığı gibi uygun yaşam alanı bulduğu noktalar da görülebilir .Açık arazilerde yaşamakla birlikte,çoğu kez insan yerleşimlerinin çevresine kadar sokulur.

Yayılışı ve Yerel Adlar
Üç kıta üzerinde geniş bir alana yaygındır. Avrupa'da Yunanistan'ın kuzeyinde, Romanya'da, Bulgaristan'da, Sırbistan'da, Hırvatistan'da ve Bosna-Hersek'te küçük populasyonlara rastlanır. Türkiye'nin de her bölgesinde bulunur. Avrupa'da kurtun neslinin tüketildiği bölgelerde meydan çakallara kalmıştır. Hatta altın çakal yayılımını genişletmeye devam etmektedir. En yeni zamanlarda Macaristan'da, İtalya'da ve hatta Viyana'nın güneyinde görülmüşdür.

Kuzey Afrika'da ve Asya'nın güneyinde, Avrupa'da kinden çok daha sık rastlanır.

Açık alanlarda, çalılık alanlarda, yarı çöllerde ve kayalık alanlarda yaşamayı tercih eder. Ormanlarda bulunmazlar. Bazı bölgelerde insanların yerleşim yerlerinden uzak kalmaya çaba göstermezler.



Beslenme
Çakallar, kırlık yerlerde yaşayan gececi hayvanlardır; gündüzleri genellikle çalılıkların ağaçlıkların arasına gizlenir, alacakaranlıkta avlanmaya çıkarlar. Bazen yalnız, bazen çiftler ya da sürüler halinde yaşar buldukları küçük hayvanlar, ya da leşleri yiyerek beslenirler. Sürüler halinde dolaştıklarında antilop ya da büyük hayvanları avladıkları da olur. Yalnızken bazen aslan bazen kaplan gibi yırtıcıların ardından giderek bu hayvanların ardından kalanları yerler.



Biyolojisi
Ömür boyu süren bir "evlilik" içerisinde yaşarlar. Üreme zamanları ekim ayındadır. 60 gün süren bir gebelikten sonra, dişinin arayıp içine yerleştiği bir mağaranın içinde 6-9 yavru dünyaya gelir. Bu yavrular ilk üç gün tamamen kör olurlar, ve ilk üç hafta sırf süt ile beslenirler. Anne ve baba çakallar yavrularına götürdükleri gıdaları kendi midelerinde taşır, mağaraya vardıklarında tekrar ağızlarından çıkarırlar. Ancak yavruların süt içmeyi tamamen bırakmaları bundan sonra 5 hafta daha sürer.

Yavrular 5-6 ay sonra anne ve babalarına bağımlıklarını kaybederler. Buna rağmen bazen birkaç yavru yine de annelerinin yanında kalırlar ve bir sene sonra dünyaya gelen kardeşlerini yetiştirmekte yardımcı olurlar. Çakallar 20 aylık olduklarında üreyebilecek olgunluğa varırlar.

İyi bir koşucudur. Hafif bir vücuda, uzun ve güçlü bacaklara sahiptir, böylece uzun mesafeleri rahatlıkla aşabilir. Altın çakallar küçük aile sürüleri içinde ya da bir çift olarak yaşarlar. Daima kendilerine ait, büyüklüğü 3 km²'ye kadar varan bir bölgeleri vardır. Bu bölgenin sınırları grubun bütün üyeleri tarafından idrar ile işaretlenir. Bu sınır başka çakallar tarafından tehdit edildiğinde bu iki grup arasında genelde dövüşmeye gerek kalmaz ve karşılıklı korkutucu jestler ile anlaşılır. Altın çakalların kendi aralarında anlaşmaları için kullandıkları çok sayıda havlama ve uluma sesleri vardır. Serbest yaşayan çakalların ömrü 8 yıl, hayvanat bahçelerinde yaşayanların ise 14 yıla kadar varır.



Göçü
Göç yapmaz.Bölgesini koruyan bir hayvandır.

Popülasyonu
Gittikçe daha fazla insan yerleşimlerinde görülmeye başlanmıştır.


Davranış bilgisi bulunamadı.
Yerel Adlar
Kır kurdu, Doğu Karadeniz'de Pardi olarak da bilinir...

Ses-Ötüşü
Uluma.

Kaynaklar
Vikipedi

Çakal Fotografları
Çakal
14.03.2010 01:04
Türün 19. fotografı


Çakal
26.02.2017 18:37
Türün 182. fotografı


Çakal
23.01.2011 21:15
Türün 42. fotografı


Çakal
09.12.2013 21:08
Türün 107. fotografı


Çakal
18.08.2010 09:33
Türün 28. fotografı


Çakal
28.12.2012 09:41
Türün 90. fotografı


Çakal
25.01.2012 20:40
Türün 63. fotografı


Çakal
09.05.2010 01:40
Türün 25. fotografı


Çakal
29.03.2010 22:07
Türün 21. fotografı


Çakal
28.05.2009 14:19
Türün 3. fotografı


Çakal
09.11.2012 23:12
Türün 84. fotografı


Çakal
09.03.2013 01:59
Türün 93. fotografı


Çakal
26.10.2009 18:28
Türün 18. fotografı


Çakal
18.01.2017 07:54
Türün 178. fotografı


Çakal
27.05.2009 23:47
Türün 2. fotografı


Tüm Çakal Fotografları